Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, jednakowoż również doskonale wpłynie na nasz organizm oraz przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą dodatkowym orzeźwieniem w upalne dni.
Desery minimelts
Przepysznym, słodkim oraz odpowiednim także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z odpowiednią porcją porządnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z poboczną dawką malin lub jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To kapitalna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i świeżym pomysłem, a przy tym autentyczną bombą witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub też z mieszanki. Dodatkowym walorem jest również to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być całkowicie zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie porządniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są kapitalną przekąską w trakcie upalnych dni. Świetnie smakują mrożone maliny czy borówki, które bardzo łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu