Ówczesna kuchnia w dalszym ciągu żyje

Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (które są niesłychanie doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za polskie, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak szablonowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to wyłącznie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak ściśle mówiąc niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film